Οι μικροοργανισμοί οδηγούν στην οικολογική διαδοχή διαμορφώνοντας τη δομή του εδάφους, τους κύκλους θρεπτικών ουσιών και τη δυναμική της φυτικής κοινότητας με την πάροδο του χρόνου.
Στα καλλιεργούμενα εδάφη, οι μικροβιακές κοινότητες κυριαρχούνται από ταχέως αναπτυσσόμενα, κοπιοτροφικά βακτήρια και μύκητες που ευδοκιμούν σε άμεσα διαθέσιμη οργανική ύλη από υπολείμματα καλλιεργειών και λιπάσματα.
Καθώς η γεωργική δραστηριότητα μειώνεται, η μικροβιακή ποικιλότητα του εδάφους αυξάνεται, ευνοώντας τους αποσυνθέτες και τα βακτήρια που δεσμεύουν το άζωτο και ενισχύουν τη συσσώρευση οργανικής ύλης και τη γονιμότητα του εδάφους.
Σε πρώιμα διαδοχικά στάδια, τα πρωτοπόρα φυτά δημιουργούν συμβιωτικές σχέσεις με μυκορριζικούς μύκητες και βακτήρια ριζόσφαιρας, επιταχύνοντας τη διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών και σταθεροποιώντας το έδαφος.
Με την πάροδο του χρόνου, η κυριαρχία των μυκήτων αυξάνεται, με τους σαπροτροφικούς και μυκορριζικούς μύκητες να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αποσύνθεση σύνθετων οργανικών ενώσεων και στην υποστήριξη του πολυετούς αποικισμού των φυτών.
Στα λιβάδια και τις μεταβατικές δασικές εκτάσεις, οι μικροβιακές κοινότητες μετατοπίζονται υπέρ των μυκήτων και των ακτινοβακτηρίων που αποικοδομούν τη λιγνίνη, τα οποία διευκολύνουν τη διάσπαση των ξυλωδών υλικών και προωθούν βαθύτερα ριζικά συστήματα.
Στα ώριμα αρκτικά δάση, κυριαρχούν αργά αναπτυσσόμενοι, ολιγοτροφικοί μικροοργανισμοί, βασιζόμενοι στην απείθαρχη οργανική ύλη και σχηματίζοντας πολύπλοκα δίκτυα με δέντρα μέσω εκτοκορριζικών συσχετίσεων.
Καθώς η διαδοχή εξελίσσεται, οι μικροβιακές διεργασίες ρυθμίζουν τη δέσμευση του άνθρακα, την οξίνιση του εδάφους και τη συγκράτηση θρεπτικών ουσιών, διαμορφώνοντας τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ανθεκτικότητα του οικοσυστήματος.
Εικόνα: ακόλουθα στάδια οικολογικής διαδοχής αναγεννητικής καλλιέργειας / πυρήνες εδάφους που αποδεικνύουν την ανάπτυξη στρώματος στρωμνής και χούμου σε αμμώδες έδαφος σε αναγεννημένο αρκτικό δάσος μετά από εκκαθάριση για αναγεννητική γεωργία.
ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ-ΦΩΤΟ
Οικογενειακή επιχείρηση
