Την Δευτέρα 2 Ιουνίου μετα από πρόσκληση του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ δυο εκπρόσωποι του ΠΕΡΠΟΣΕ παραβρέθηκαν σε εκδήλωση για τις Ιχθυοκαλλιέργειες στην Αθήνα .
Στο πάνελ βρίσκονταν ο εκπρόσωπος της Green peace ,o εκπρόσωπος των ιχθυοκαλλιεργητών ,η εκπροσωπος της Ακταία ,εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ (και ιχθυοκαλλιεργητής) Νέα Αριστερά, ο υπουργός της ΝΔ κ Κεδίκογλου ,εκπρόσωπος του ΕΛΚΕΘΕ και ο συντονιστής της εκδήλωσης και εκπρόσωπος του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ
Το κοινό ηταν 50-60 άνθρωποι.Απο την Ερμιονίδα ο μόνος φορέας ηταν ο ΠΕΡΠΟΣΕ.Κανενας άλλος επίσημος φορέας η σύλλογος.
Από την συζήτηση , κάποιες στιγμές πολύ έντονη , δεν διαπιστώθηκε κάποια άποψη κάθετης αντίθεσης στις ιχθυοκαλλιέργειες . Απο πλευράς κράτους και παραγωγών υποστηρίχθηκε πως τηρείται η νομοθεσία όπως φαινεται από την απόρριψη των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ από τους Συλλόγους και κινήσεις πολιτών πως δεν τηρείται . Αμφισβητήθηκε πάντως έντονα και αυτή η ιδια η νομοθεσία με βαση την οποία κρινει τις προσφυγές το ΣΤΕ , γιατί στηρίζεται σε ένα νόμο για τις ΠΟΑΥ που ψηφίστηκε νύχτα προεκλογικά από το ΠΑΣΟΚ το 2011 χωρίς να εχει προηγηθεί διαβούλευση με την κοινωνία.
Γενικά συμπεράσματα . Δεν πρέπει να υπάρχει μια γενική νομοθεσία για κάθε μέρος αλλα να εξειδικεύεται ανα περιοχή με καθοριστικό τον ρόλο και τις θέσεις των τοπικών κοινωνιών μεσα από ουσιαστική αναλυτική διαβούλευση. Ολοι συμφώνησαν πως σε κλειστούς κόλπους (όπως της Βουρλιάς ) η παραγωγή και η συγκέντρωση κλωβών πρέπει να είναι μικρότερη για περιβαλλοντικούς λόγους.
Χρειάζεται μετα από 40 χρόνια λειτουργίας των μονάδων μία επανεξέταση για το που πήγαν τα δισεκατομμυρια των ενισχύσεων , γιατί οι μικρές οικογενειακές μονάδες τα βγάζουν πέρα (έστω δύσκολα) ενώ η AVRAMAR χρωστά μισό δισεκατομμύριο.
Και χρειάζεται και ενας επανακαθορισμός των ορίων και κανόνων λειτουργίας σε σχέση με την καταστροφή που προκαλεί αυτή η παραγωγική δραστηριότητα στο περιβάλλον μακροπρόθεσμα.
Για τον ΠΕΡΠΟΣΕ
Κοβενυ Λη
Μαλτέζος Αντώνης
3 Ιουνίου 2025
Ακολουθει αναλυτικο δελτιο τύπου των διοργανωτών
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Ιουνίου η δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε ο ΚΟΣΜΟΣ με θέμα τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) και το μέλλον των ελληνικών θαλασσών, στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη του τομέα της υδατοκαλλιέργειας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι κομμάτων, παραγωγικών φορέων, επιστημονικών οργανισμών και τοπικών συλλογικοτήτων, αναδεικνύοντας τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του ζητήματος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσία αιρετών από περιοχές που πλήττονται άμεσα από την εφαρμογή και την πρόταση ραγδαίας αύξησης των ΠΟΑΥ από 9000 χιλιάδες σε 240000 στρέμματα δεσμευμένης θάλασσας, καθώς και ειδικών μελετητών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Βασικό σημείο στο οποίο συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στη συζήτηση είναι ότι χρειάζεται χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα η αναθεώρηση του Χωροταξικού του 2011, με βάση τη γνώση του σήμερα και τις καλές πρακτικές, Κρίσιμο στοιχείο η απόσταση των μονάδων από τις ακτές και τα λιβάδια ποσειδωνίας. Οι κλωβοί στην Ελλάδα μπορούν να είναι στα 50μ από ακτή, ενώ χώρες όπως η Τουρκία πάνε στα 2 χλμ. Μελέτες του ΕΛΚΕΘΕ προτείνουν απόσταση από το άκρο των λιβαδιών ποσειδωνίας 400μ, ξένοι ειδικοί 800μ, ενώ σήμερα η νομοθεσία επιτρέπει μηδενική απόσταση.
Όλοι συμφώνησαν επίσης πως δεν υπάρχει επαρκής διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και δεν λαμβάνονται υπόψη, ως μη δεσμευτικές βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, οι απόψεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πολλά χρόνια τώρα Δήμοι και Περιφέρειες των περιοχών εντατικής ιχθυοκαλλιέργειας αλλά και η ΚΕΔΕ έχουν πάρει αρνητικές αποφάσεις και ζητούν αναθεώρηση των σχεδιασμών.
Στο πάνελ της συζήτησης που συντόνισε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου – Διεθνής Γραμματέας του ΚΟΣΜΟY, συμμετείχαν: Μανώλης Τσαπάκης – Διευθυντής Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ, Νίκος Χαραλαμπίδης – Γενικός Διευθυντής Greenpeace, Απόστολος Τουραλιάς – Πρόεδρος Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), Ελίνα Μακρή – Ακταία – Πανελλήνιο Δίκτυο για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος από τις Βιομηχανικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Σίμος Κεδίκογλου – Βουλευτής Νέα Δημοκρατία, Νίκος Αναγνόπουλος – Μέλος Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Γαβρήλος – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πέτη Πέρκα – Βουλεύτρια Νέα Αριστερά, Γιώτα Πούλου – Βουλεύτρια Κίνημα Δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκαν επίσης σημαντικά θέματα, όπως:
● Η μεγάλη καθυστέρηση στη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου στη χώρα, και στην αξιολόγηση αλλά και αναθεωρήσεις στον χωροταξικό σχεδιασμό όλων των δραστηριοτήτων στα διάφορα χωρικά πολλά επίπεδα, η απουσία ουσιαστικής εφαρμογής και η έλλειψη ελέγχου.
● Σημαντικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες των περιοχών Natura και τα σχετικά ΠΔ, παρά μόνο σε ελάχιστες περιοχές.
● Το θέμα με τις επιδοτήσεις προς επιχειρήσεις του κλάδου, σε σχέση με τη σημερινή βιωσιμότητα των μονάδων και το εμπορικό ισοζύγιο του κλάδου, αλλά και την ανταπόδοση στις τοπικές κοινωνίες -απασχόληση.
● Το συνολικό περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα της ιχθυοκαλλιέργειας, λαμβάνοντας υπόψη και την παραγωγή των απαραίτητων ιχθυοτροφών, σε πλανητικό επίπεδο.
Κοινή συνισταμένη των παρεμβάσεων ήταν η ανάγκη για ένα ρεαλιστικό, ολοκληρωμένο, σύγχρονο και συμμετοχικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που θα συνδυάζει τις παραγωγικές δραστηριότητες με την περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική αποδοχή.
Ο ΚΟΣΜΟΣ ευχαριστεί θερμά όλες και όλους τους συμμετέχοντες και το κοινό που παρακολούθησε τη συζήτηση, δια ζώσης και διαδικτυακά, επιβεβαιώνοντας ότι τα ζητήματα της θαλάσσιας πολιτικής και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού αφορούν κάθε πολίτη. Ο διάλογος συνεχίζεται, με στόχο ένα μέλλον που θα προτάσσει την φροντίδα για τη φύση και τις τοπικές κοινωνίες.
ΚΟΣΜΟΣ Πράσινη Συμφωνία – Για μια νέα Πολιτική Βιωσιμότητας, Δημοκρατίας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης