Ο «ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» επέστρεψε φέτος και θα διεξάγεται από τις 21 ως τις 25 Νοεμβρίου. Η 8η διοργάνωση, που είχε «παγώσει» τα τελευταία δύο χρόνια, επιστρέφει χάρη στην πρωτοβουλία του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ».
Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του ΕΟΤ και με την έγκριση του ΣΕΓΑΣ.
Ο μεγαλύτερος αγώνας στον κόσμο, επί ανοικτής οδού.
12 Μαραθώνιοι σε 98 ώρες
Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα 490 χλμ
Αθλητές από 20 χώρες
Πρώτος στον σταθμό των 41 χλμ. πέρασε με 2:56:29 ο Ρώσος Ιβάν Ζαμπόρσκι (4:18 pace), ενώ δεύτερος ήταν ο Ούγγρος Τάμας Μεζάρος με 3:04:46. (4:30 pace). Τρίτος με 3:18:52 (pace 4:51) πέρασε ο νικητής του προηγούμενου Φειδιππίδειου (2022), Λούκας Σάγκαν (Πολωνία).
Πρώτος Ελληνας που πέρασε τον 1ο σταθμό ήταν ο Γιώργος Τσουμάνης με χρόνο 3:25:32 (pace 5:00).
Στον αγώνα μετέχουν συνολικά 6 γυναίκες: Ιρινα Μασάνοβα (Ρωσία), Μιλένα Γκράμπσκα Γκρζέγκορτσικ (Πολωνία), Λένκα Μπερούς (Τσεχία), Μίλκα Ράγιαλα (Φινλανδία) και οι Ελληνίδες Φανή Μυτιληνού και Μαρία Σταμούλη.
ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΕΣΤΑΝΗ
ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΡΥΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΟΧΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΛΜΑ 4Χ4 ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Δ.ΜΑΡΙΝΗ & Α.ΒΕΛΛΙΝΗ
Η διαδρομή θα ακολουθήσει όλον τον αρχαίο δρόμο από Αθήνα προς Ελευσίνα, Μέγαρα, Αρχαία Κόρινθο και μετά προς Αγ. Βασίλειο, Αρχ. Κλεωνές, για να φτάσει στην Αρχαία Νεμέα.
Στη συνέχεια, οι δρομείς θα κατευθυνθούν προς Μαλανδρένι, Λύρκεια, Καρυά, θα ανέβουν το Αρτεμίσιο στα 1.227μ., θα κατέβουν στη Νεστάνη, θα περάσουν από την Τεγέα και εν συνεχεία θα κινηθούν προς το δρόμο Τρίπολης-Σπάρτης για να καταλήξουν στο άγαλμα του Λεωνίδα, μπροστά από το δημοτικό στάδιο της πόλης.
Θα ακολουθήσει η επιστροφή των δρομέων, κατά μήκος της ίδιας διαδρομής, με τερματισμό στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών.
Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα θα υπάρχει χρονομέτρηση των αθλητών με ενδιάμεσους σταθμούς ελέγχου (check points), καθώς και έλεγχος από επόπτες κατά μήκος της διαδρομής, με σκοπό την άρτια, ασφαλή και αξιόπιστη διεξαγωγή του.
Στόχος των διοργανωτών είναι, μεταξύ άλλων, να προβάλει την έννοια του «ευ αγωνίζεσθαι» και την ιστορικής σημασίας πορεία του Φειδιππίδη, να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, καθώς και να διασφαλιστεί η πιο πιστή διαδρομή που διέτρεξε ο αρχαίος Αθηναίος δρομέας.
ΚΑΡΥΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ