Μικροβιακό πλαίσιο για την επανεξέταση του κύκλου αζώτου του εδάφους(Magavali winery)

Μικροβιακό πλαίσιο για την επανεξέταση του κύκλου αζώτου του εδάφους

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη βιογεωχημική έρευνα έχουν μετατοπίσει θεμελιωδώς την κατανόησή μας για τον κύκλο του αζώτου στα γεωργικά συστήματα από ένα μοντέλο που βασίζεται κυρίως στα ανόργανα σε ένα μοντέλο που αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο της οργανικής ύλης του εδάφους (SOM).

Τα γεωργικά εδάφη περιέχουν συνήθως 15-20 φορές περισσότερο άζωτο σε SOM από ό,τι χρησιμοποιείται ως ετήσιο λίπασμα, αντιπροσωπεύοντας έναν εξαιρετικά υποχρησιμοποιημένο πόρο στην παγκόσμια διαχείριση της γονιμότητας του αζώτου.

Η δυναμική φύση του οργανικού αζώτου του εδάφους χαρακτηρίζεται από συνεχή μικροβιακή μεσολάβηση κύκλου μεταξύ οργανικών και ανόργανων μορφών, με έως και 40% του ανόργανου αζώτου του λιπάσματος να ενσωματώνεται γρήγορα στη μικροβιακή βιομάζα ή να σταθεροποιείται στα σωματίδια του εδάφους.

1-ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΖΩΤΟΟ Οι μικροοργανισμοί που δεσμεύουν το άζωτο, συμπεριλαμβανομένων των συμβιωτικών και ελεύθερων βακτηρίων, χρησιμεύουν ως ζωτικής σημασίας βιολογικές εισροές για το άζωτο του εδάφους, αντισταθμίζοντας τις εξαγωγές αζώτου από τα γεωργικά συστήματα.

2-ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ Διάφορες κοινότητες μικροβιακής αποσύνθεσης παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην κινητοποίηση του αζώτου μέσω πολλαπλών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής οργανικού οξέος, της διάσπασης των σωματιδίων και της άμεσης αφομοίωσης διαφόρων μορφών αζώτου.

3-MYCORRHIZAE SYMBIOSIS Οι μυκόρριζοι μύκητες ενισχύουν σημαντικά την απόκτηση θρεπτικών στοιχείων των φυτών μέσω εκτεταμένων δικτύων υφών που έχουν πρόσβαση σε φυσικά προστατευμένη οργανική ύλη, ανακυκλώνουν νεκρομάζα και διευκολύνουν τη μεταφορά αζώτου από το έδαφος στις ρίζες.

4-ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ Ορισμένοι μικροοργανισμοί στη ζώνη της ρίζας επικοινωνούν απευθείας με τα φυτά μέσω χημικών σημάτων, επηρεάζοντας την ανάπτυξη των ριζών και άλλες διαδικασίες κρίσιμες για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

5-N ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ Μερικά μικρόβια διευκολύνουν τις οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις για να μεσολαβήσουν στη μετατροπή μεταξύ διαφορετικών μορφών ορυκτού αζώτου, ελέγχοντας έτσι τη βιοδιαθεσιμότητα και την ευαισθησία τους σε περιβαλλοντική απώλεια.

Η επιτυχής διαχείριση του αζώτου απαιτεί εξισορρόπηση τριών αλληλένδετων στόχων: μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών, αύξηση της περιεκτικότητας σε SOM και ελαχιστοποίηση της ρύπανσης με άζωτο, δημιουργία ενός αυτοενισχυόμενου συστήματος που συγχρονίζει τη διαθεσιμότητα αζώτου με τις απαιτήσεις των φυτών.

Εικόνα: μικροβιακές λειτουργικές ομάδες που σχετίζονται με τον κύκλο βιοδιαθέσιμου αζώτου του εδάφους.

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ-ΦΩΤΟ:Magavali winery

Μέ εκτίμηση

Βασίλειος Μαγκάβαλης 🍷

Οικογενειακή επιχείρηση

Magavali winery

Related Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *